Elbląg to miasto położone na styku Warmii i Mazur, co oczywiście nie pozostaje bez wpływu na lokalne tradycje kulinarne. W Elblągu można spróbować i dań kuchni warmińskiej, i mazurskiej, z wyraźnym wpływem kuchni niemieckiej. Będąc z wizytą w tym mieście odpuść sobie fast foody, skupiając się na restauracjach i barach, które raczą gości kulinarnymi specjałami regionu. Najlepsze dania kuchni warmińskiej, na które można się natknąć w Elblągu, prezentujemy w naszym poradniku.
Dzyndzałki z hreczką
Dzyndzałki to jedno z najbardziej znanych dań kuchni warmińskiej. To nic innego jak specyficzna wariacja na temat pierogów, o charakterystycznym kształcie i nietypowym nadzieniu. Klasyczne dzyndzałki są nadziewane hreczką, czyli po prostu kaszą gryczaną oraz białym serem. Zwykle podaje się je z okrasą z boczku i cebuli lub śmietaną.
Farszynki warmińskie
Farszynki to lokalna nazwa kotletów ziemniaczanych nadziewanych mięsem. Danie przygotowuje się z ugotowanych i zmielonych ziemniaków, do których dodaje się mąkę i jajka, formuje ciasto, a następnie nadziewa się farszem mięsnym i smaży na złocisty kolor. Farszynki nie są może daniem dietetycznym, natomiast są bardzo sycące, dlatego to dobra propozycja dla osób, które mają przed sobą cały dzień zwiedzania Elbląga i okolic.
Kiszka ziemniaczana
To danie występuje w wielu innych kuchniach regionalnych, natomiast jest szczególnie mocno związane z regionem Warmii. Kiszkę oczywiście przygotowuje się z ziemniaków, boczku, cebuli i przypraw. Następnie wypełniamy nadzieniem naturalny flak i pieczemy lub smażymy.
Kiszkę podaje się na ciepło, często z kwaśną śmietaną. Jeśli nie znasz tego dania, to będąc w Elblągu grzechem byłoby go nie skosztować!
Rybny smalec
Rybny smalec to przysmak, który jest bardzo charakterystycznym elementem kuchni warmińskiej i mazurskiej. Przygotowuje się go z drobno posiekanych ryb, smażonych na smalcu z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. Rybny smalec podajemy ze świeżym chlebem w formie czy to przekąski czy czekadełka przed właściwym posiłkiem.
Plince z pomoćką
Plince to nic innego jak placki ziemniaczane, które w warmińskim wydaniu podaje się z pomoćką, czyli gęstą śmietaną z dodatkiem czosnku i soli. Jest to proste, ale przy tym bardzo smaczne i dość treściwe danie.
Krupnik warmiński
Krupnik to zupa typowa dla całej kuchni polskiej, w wersji warmińskiej wyróżniająca się treściwością. Przygotowuje się ją na bazie bulionu mięsnego, kaszy jęczmiennej, ziemniaków, marchwi, selera i pora, dodatkowo wzbogacając wkładką mięsną. Krupnik warmiński niesamowicie rozgrzewa i syci, dlatego jest wspaniałym daniem w chłodniejsze dni.
Słodki pieróg warmiński
W zestawieniu nie może oczywiście zabraknąć deseru. Tutaj postawiliśmy na słodki pieróg warmiński, czyli pieróg nadziewany twarogiem, rodzynkami i cynamonem, pieczony na złocisty kolor. Może to być zarówno przekąską po obiedzie, jak i danie samo w sobie, szczególnie dla dziecka, które nie gustuje w potrawach kuchni warmińskiej.
Jak widzisz lista propozycji jest na tyle długa, że każdy powinien na niej znaleźć coś dla siebie. Smacznego.
PS. W Elblągu oczywiście możesz zatrzymać się w jednym z Apartamentów Piekarczyk, gwarantując sobie bardzo wysoki komfort pobytu i bliskość największych atrakcji miasta.
Dziennikarz Turystyka360, pasjonat podróży ze szczególnym zamiłowaniem do odkrywania unikalnych, atrakcyjnych lokalizacji na terenie Polski.